de vreugde van jouw eigen Wijze leven

Wanneer we veel én langdurig stress ervaren, gaat dit ten koste van een goede gezondheid. We hebben inspanning én ontspanning nodig zodat we kunnen herstellen. In de basis is stress een reactie op een situatie of gebeurtenis, die door het autonome zenuwstelsel als onveilig wordt beoordeeld. Waarna je lichaam klaargemaakt wordt voor de vlucht/vecht reactie.

Een goede en heel adequate respons als er echt iets mis is – stel je komt iemand tegen die geen goede bedoelingen met je heeft, dan is het fijn dat je voldoende spierkracht en uithoudingsvermogen hebt om ervandoor te kunnen gaan.

Soms is dit systeem te actief ingesteld. Dan is er eenzelfde reactie bij een situatie die niet direct levensbedreigend zijn. En die niet vragen om zo’n fysieke respons. Deze respons zit ons dan eigenlijk in de weg.

Een aantal voorbeelden:

Uitbraak corona: Collectief zijn we met ons allen in een situatie en maatschappij terecht gekomen, die nog onbekend voor ons is.  Wat gewoon, vertrouwd en bekend was is flink overhoop gehaald. Aanraking en samenzijn wat voor velen de basis van veiligheid en vertrouwen is, werd opeens een risico en onveilig.

De klimaat crisis – Ook de toekomst; de leefbaarheid op de aarde, voor onszelf maar nog meer voor de volgende generatie, lijkt niet rooskleurig en ook daar voelen we veel zorgen.

Allemaal zorgen en situaties waar het lichaam wel een stress respons geeft, maar waarbij vechten of vluchten geen adequate reactie is. We hebben allemaal veel manieren om onze stress te releasen en te kunnen ontspannen, maar als gevolg van de beperkende maatregelen hebben we tot veel daarvan geen toegang.  Dat betekent voor  de meeste mensen dat ze (veel) meer stress ervaren en minder stress kunnen releasen.

Vrouwen van rond de 45 jaar en ouder hebben naast deze collectieve stress, vaak óók stress als gevolg van de hormonale verandering waar ze door heen gaan. In deze fase van hun leven is er van binnen uit een aanzet tot persoonlijke verandering. Dit is niet alleen een fysieke verandering, maar ook psychisch, mentaal en spiritueel. Veel vrouwen voelen in meer of mindere mate dat ze onrustig zijn, iets anders willen, soms ook zonder precies te weten wat. Soms beseffen vrouwen dat het niet meer op kunnen brengen om voor anderen te zorgen. Waarover dan ook weer schuldgevoel kan ontstaan. Na je 45e ligt er weliswaar een nieuwe levenscyclus voor je open, maar je moet jezelf hier wel klaar voor maken. Om al deze veranderingen én onzekerheden te kunnen hanteren is het belangrijk dat we een verankering in onszelf voelen, veerkrachtig én flexibel zijn. Ook ons autonome zenuwstelsel moet hierin mee kunnen – we moeten de (stress) reacties die ze geeft opnieuw beoordelen. En daar waar ze te actief aangeeft dat situaties onveilig zijn, moeten we haar ‘her-programmeren’. Dit door meer aandacht te geven aan wat we in ons lichaam voelen en je bewust te zijn van je emoties en gedachten.

Wanneer je voeling blijft houden met wat er in jezelf gebeurt, kun je veel sneller de signalen van onrust en ongemak herkennen. Je kunt daarmee jezelf -met kleine onrust en ongemakgevoelens- gemakkelijk naar rust en vertrouwen brengen en ook je lichaam kalmeren en vertellen dat de situatie misschien niet zo bekend is, maar wel veilig is.   

Als we dit bij onszelf niet blijven voelen en waarnemen, gaan we eigenlijk op de automatische pilot de dag door. Dan kan het zijn dat je aan het einde van de dag al heel hoog in je stress reactie zit en dan is het een grote stap om tot rust te komen. Eigenlijk moet je dan de onrust van de dag nog doorleven en doorvoelen. Dat geeft dan het gevoel van malende gedachten, hartkloppingen enz.

Wanneer jij je hierin herkent, probeer dan steeds een tussenstapje te maken. Erken dat jouw leven op dit moment veel aanpassing en verandering van je vraagt. Misschien zijn er daarnaast bijzondere omstandigheden die ook nog meespelen.

  • Zet voor jezelf eens op een rij wat jouw leven op dit moment van je vraagt.
  • Voel eens wat je nodig hebt – hoe kun je hierin goed voor jezelf zorgen.
  • Geef jezelf door de dag even aandacht en voel hoe het met je is. Wanneer je dit waarnemen van jezelf toe kunt laten, zonder dat het moet veranderen, is er al een verschuiving waar te nemen. Het zijn heel kleine verschuivingen, maar het maakt dat energie niet vast komt te zitten. Maar in beweging blijft – net als het leven.
  • Leer de wijsheid van je lichaam te gebruiken, volg je ademhaling – ze houd je in het nu. Laat je lichaam je vertellen welk voedsel goed voor je is en wanneer je het nodig hebt. Wanneer je inspanning en wanneer je rust nodig hebt.

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Het inzicht om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
En de wijsheid om het verschil te zien”
 

                  (Franciscus van Assisi)

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen? Of heb jij veel stress in je leven en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Naast dat ik individuele sessies geef is er nu ook mogelijkheid tot het volgen van een online training. Direct naar de training: meer grip op ongezonde stress”

Meer inspiratie?

Genoeg inspiratie opgedaan?

Vragen?