de vreugde van jouw eigen Wijze leven

Ieder mens heeft het verlangen om geliefd en welkom te zijn. Maar niet iedereen kan dat voelen.

Het kan zijn dat je leegte in jezelf voelt, twijfelt of je wel welkom of gewenst bent. Weet dat je hierin niet alleen bent.

Jezelf moeilijk kunnen voelen en het niet zo fijn vinden om echt in je lichaam aanwezig te zijn. Jezelf moeilijk kunnen begrenzen en ook moeilijk grenzen aan kunnen geven. Dit kunnen signalen zijn dat jij je als kind niet helemaal welkom en begrepen hebt kunnen voelen waardoor iets in je het ook nog niet helemaal aandurft om echt voluit in het leven te gaan staan en je eigen plek in te nemen.

Mijn ervaring in mijn werk

Wanneer ik met vrouwen werk vind ik het belangrijk om ook even in te tunen op hoe de relatie met o.a. de moeder nu is en hoe deze als kind is ervaren. In deze relatie gebeurd zoveel en heeft zo’n invloed op ons leven.

Antwoorden zijn natuurlijk heel divers, maar er is wel vaak een overeenkomst in. Vaak wordt er dankbaarheid geuit, dankbaar voor alles wat de moeder heeft gedaan. Wat de moeder heeft gegeven.

Maar als ik doorvraag en te voelen hoe het jonge kind zich heeft ervaren, dan zijn er andere antwoorden. Het lijkt wel of veel vrouwen zich eerst willen verontschuldigen om te vertellen dat er ook gemis is geweest. En er zijn vrouwen die zoveel gemis voelen, dat ze geen ruimte  hebben voor dankbaarheid voor wat er ook was.  

Dan hoor ik: “ze was geen onaardig iemand hoor, maar ik had het gevoel dat ze eigenlijk niet zo goed wist wat ze met me aan moest”

“mijn moeder had eigenlijk geen tijd voor me, ze was altijd druk met…”

“Ik ben een verrassing, ze hadden niet meer op me gerekend”

“het klinkt naar, maar ik was eigenlijk een ongelukje”

Er kunnen veel redenen zijn waardoor je ondanks dat je een goede jeugd hebt gehad, je toch een gevoel kunt hebben dat je niet helemaal welkom bent. Dat je twijfelt of je wel gewenst bent.

Ga er maar vanuit dat je  moeder  je heeft je gegeven wat binnen haar mogelijkheid lag.  Veel vrouwen hebben gebrek aan zelfliefde , in het verleden was zachtheid en liefde niet de basis voor opvoeding. Het vrouwelijke werd (en wordt) ondergewaardeerd waardoor er al een basis is van een tekort aan zelfliefde. Wanneer een moeder nog iets van een tekort aan zelfliefde, zelfwaardering en zelfvertrouwen heeft, kan ze dit ook niet overdragen op het kindje. De beperking om het kindje volledig aan te voelen en te kunnen geven wat het nodig is dus een gevolg van haar eigen tekort.

Als je vanuit je hart kijkt zie  je waarschijnlijk eerder ‘’een niet kunnen’’ dan een ‘niet willen’ zien bij je moeder. Wees hierin zacht voor haar en ook voor jezelf als jij zélf moeder bent.

Het kind in jou

Het is goed om je te realiseren dat je een volwassen-deel in je hebt, maar ook een kind-deel. Wanneer het kind in jou tekorten heeft ervaren, dan blijft het zoekend. Het is nog niet vervult.

Er is dan een deel in jou dat zich nog niet helemaal welkom heeft gevoeld, dat geschrokken of teleurgesteld is. Dat is het deel waar je niet helemaal mee in verbinding bent. Dat deel gedraagt zich ook nog zoals past bij die periode in je jonge leven waar het zich niet begrepen voelde.  Dit ervaar je wanneer je ergens op reageert waarbij je kunt voelen dat je je ‘als een kind gedraagt”

Misschien is dat het deel in jou dat zich liever niet wil verbinden met anderen. Of dat deel wat heel snel angstig is en er dan vandoor wil gaan. Of het kan dat stuk in jou zijn dat zich gedraagt als  het kruidje roer me niet of de stekelvarken: ‘blijf uit mijn buurt’

En niet te vergeten dat deel dat zich leeg voelt, niet goed geaard is en zich daardoor rot voelt. Snel moe is.

Dat deel zweeft eigenlijk nog wat, het is niet goed ingedaald in je lichaam. Je verbind je er niet goed mee. Het kan daardoor ook moeilijk grenzen stellen., want het kan dit niet goed voelen.

Heet jezelf welkom

In welke mate je je ook welkom ervaart hier, je bént welkom. Het Leven heeft jou deze plek op de aarde gegeven. Jouw ziel heeft dit leven, in deze omstandigheid als een prachtige kans gezien om hier verder te groeien. Jouw ziel heeft gezien dat dit leven jou alles kan geven dat jij nodig hebt.

In jou is een enorme potentie die je aan mag spreken. Jouw Ik Ben, jouw essentie, jouw bron van kracht. Dezelfde essentie waaruit heel het leven uit bestaat. Verbind je met dit deel in jou en weet dat deze kracht jou verder kan helpen. Jou steunt bij alles wat je doet.

Waar sta je nu

Maak voor nu eens even de balans op voor jezelf. Kijk vanuit een wat neutrale blik:  hé, hoe is dat bij mij gegaan. Voel ik me echt welkom hier, voel ik me gewenst of ontbreekt er nog iets. Voel ik een vertrouwen in mezelf en ben ik helemaal aanwezig in mijn lichaam? Kan ik mezelf tot rust brengen? Voel nu maar eens bij jezelf in welke mate jij je veilig en goed aanwezig kunt voelen in je lichaam en in je leven.

Schrijf voor jezelf eens op welke delen je helemaal hier aanwezig bent. En waarin mag je nog verder groeien.  Ik geef je hier wat handvatten.

  1. Besluit om echt helemaal hier te komen

Wat er in je jonge jaren ook gebeurd is en wat je ook hebt gemist – je mag jezelf helen. De uitnodiging is nu om zélf de moeder van jouw innerlijk kind te worden.

Maak een mooie ceremonie voor jezelf waarmee je je welkom heet. Geef jezelf toestemming om echt helemaal hier te mogen én te willen zijn.  

Die delen die het nog spannend vinden: maak een plan hoe je deze delen gaat uitnodigen. En help ze om meer vertrouwen te ontwikkelen. Stapje voor stapje.

Geef jezelf maar toestemming om met alles dat er in jou is hier te mogen zijn. Niet alleen dat deel ‘dat alles goed doet’, maar ook die delen die nog onaangenaam zijn, die boos zijn, die zich niet willen aanpassen. Geef ze de ruimte, luister naar hun verhaal. Het zijn delen die nog bang zijn, die niet weten hoe. Help ze….

  • Wordt de moeder van je innerlijk kind

Vind een manier om te communiceren met dit deel in jou. Praat maar met dat kind van toen; laat haar maar vertellen dat het niet zo leuk was. Het zal zich laten horen als je haar uitnodigt. Het zal niet altijd in woorden gaan, maar mogelijk meer als een gevoelservaring. Kijk maar waar je dit voelt in je lichaam.

Luister naar haar zoals moeder met aandacht en tijd naar haar kind luistert. Vertel het kind dat het oké is, dat het altijd al lief was. Strek je hand maar uit naar dat (onrustige) kind dat in je woont, die niet zo goed weet hoe het moet. Vertel het maar dat je het vanaf nu samen gaat doen. Vraag het kind maar wat het nodig heeft.

Misschien wil het kind-deel zich uitdrukking in klank, kleur of  speelsheid. Geef haar de ruimte. En vertel het kind dat je nu volwassen bent en dat ze met je mee mag groeien. Dat ze bij je hoort, dat ze een plek in je hart mag innemen.

Je zal zien dat je hiermee veel meer in verbinding komt met jezelf. Dat er meer rust in je gaat komen. Omdat je nu naar dat deel in jezelf kan luisteren. Je hoeft het niet meer weg te duwen, weg te stoppen. Op deze manier ga je vertrouwen in jezelf opbouwen. En krijg je ook meer vertrouwen in het leven.

  • Ga bewust je grenzen verkennen en aangeven

Als je veel uit je lichaam gaat en onvoldoende geaard bent  raak je sneller vermoeid. Je bent dan onvoldoende in staat om je gevoelens waar te nemen. Waardoor je ook sneller over je grenzen gaat. Of anderen over je grenzen laat gaan.

Als je zwakke of onduidelijke grenzen hebt lijkt het soms dat er van alles binnenkomt zonder dat je er toestemming voor geeft. Omdat dit niet fijn is ga je je van te voren al wat wapenen. Je ontwikkelt dat bijvoorbeeld afweer wat een beetje lijkt op een stekelvarkentje.

Als je duidelijker je grenzen gaat voelen én dit laat voelen aan anderen, dan wordt omgang met anderen wat zachter en comfortabeler. Zowel voor jezelf alsook voor de ander. Grenzen hanteren geeft duidelijkheid.

Heling is voor jou én voor de volgende generatie

Wanneer jij je weer hebt kunnen verbinden met jouw innerlijk kind, dan ben je veel meer in verbinding met jezelf. Dan voel je wat je nodig hebt én je kan het jezelf geven. Je voelt dan niet meer de leegheid vanbinnen, maar je voelt je vervult. En als je je vervult weet, dan kan je ook vanuit deze overvloed geven aan een ander.

Je zal zien dat je beter in relatie kan zijn met een ander. Op een gezonde manier. Je kan geven en ontvangen vanuit overvloed en niet vanuit een leegte of behoefte. En heel waarschijnlijk komt er ook een verandering in de relatie met (je eigen) kinderen.

Heling kan doorwerken in de hele familie lijn, door verschillende generaties heen.

Ik hoop dat jij je je helemaal welkom kunt voelen en jouw eigen plek inneemt. De plek die er is, voor jou alleen. Je bent welkom!

Meer inspiratie?

Genoeg inspiratie opgedaan?

Vragen?