de vreugde van jouw eigen Wijze leven

Naar buiten, de natuur in, helpt vrouwen om te ontspannen en te ont-stressen van een vaak (te) drukke levensstijl.

Veel vrouwen moeten hun aandacht verdelen tussen werk, gezin en hun sociale leven. Het leven is jachtig, er zijn veel prikkels te verwerken. Als we onvoldoende tot rust en ontspanning komen raakt ons zenuwstelsel overprikkelt.

Ik zie regelmatig vrouwen die zich moe, uitgeput en opgejaagd voelen.

Naast een druk leven hebben vrouwen om te gaan met hormonale schommelingen tijdens menstruatie, zwangerschap of menopauze.

Binnen samenleving is er weinig ruimte voor vrouwen om hun innerlijke natuur en ritme te kunnen volgen. Veel vrouwen zijn daarmee het contact met hun natuurlijke ritme wat kwijtgeraakt.

Daarom is het zeker voor vrouwen helpend om veel tijd buiten, in de natuur door te brengen.

Als we buiten in de natuur zijn voelen we vaak dat er iets in ons verandert. We voelen ons sprankelender, meer ontspannen en levendig.

In de natuur zijn helpt ons op te herinneren dat ook wij natuur zijn!

De natuur is helend

Er zijn in toenemende mate onderzoeken die deze inzichten bevestigen.

  • Het vermindert stress: de natuur een rustgevende invloed op ons heeft en ons echt kan helpen om te ontspannen en tot rust te komen. Wandelen in de natuur kan ons bijvoorbeeld om ons hoofd leeg te maken en ons brein tot rust te brengen.
  • Het heeft een positieve invloed op onze fysieke gezondheid als we lekker bezig zijn buiten. Wandelen, fietsen, in de tuin werken zijn prima manieren om ons fit en vitaal te houden. We kunnen ons immuunsysteem versterken door frisse lucht in te ademen. De zon helpt ons voldoende vitamine D aan te maken.  
  • Bewegen in de natuur heeft een positieve invloed te hebben op je brein en dus op je mentale welbevinden. Dus als er somberheid in je is, of je voelt je angstig, ga dan naar buiten en voel wat dit met je doet.

De natuur is een spiegel

  • De natuur kan een prachtige spiegel voor je eigen emoties en gedachten zijn. Soms is het stil in je – net als het stille water. Maar soms stormt en raast het in je.
  • Door een pittige wandeling of een flinke fietstocht door wind en regen kan je in contact komen met je eigen kracht en doorzettingsvermogen. Voel maar eens wat het doet als je de wind mee hebt of juist tegen. Zie maar waar je dit herkent in je eigen leven.
  • In de natuur kun je zien dat niets blijvend is, alles is continue in verandering. Er is afwisselend groei en sterven. Iets kan ontluiken of juist weer dicht gaan. Vrouwen dragen deze wijsheid in hun lichaam. Ze kennen de kracht van de wisselende maan, maar ook hoe zonnekracht nodig is om te groeien.
  • Je kan de diepte van jouw intuïtie in jezelf vinden als je het maanlicht in het donkere water ziet schijnen.
  • Een mooie zonsopgang – of ondergang kan je in contact brengen met verwondering en dankbaarheid.

De natuur brengt verbinding

De verwondering, het genieten van al het mooie buiten; de bloemen, de dieren, de kleuren – het kan ons helpen om ons hart te openen.

Als we tijd doorbrengen in de natuur, kunnen we ons verbonden voelen met iets dat groter is dan onszelf.

Het kan ons helpen om ons bewust te worden dat ook wij natuur zijn, onderdeel van het grotere geheel. Dat alles met elkaar verbonden is.

Voelen dat je verbonden met alles om je heen helpt je om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Het harmoniseert de hart – brein connectie.

Kortom

Om tot rust te komen, ons vitaal en uitgerust te voelen is het goed om regelmatig tijd door te brengen in de natuur. Even weer uit ons hoofd komen, ons lijf gebruiken. Door onze verbinding met de natuur te versterken kunnen we ons fysieke en mentale welzijn verbeteren.

De natuur kan ons helpen om meer in verbinding te komen met onszelf. Door  ons rust, stilte, mindfulness, een spiegel en een gevoel van verbondenheid te bieden.

Het kan ons leven verrijken en ons helpen meer in harmonie te leven met onszelf en onze omgeving.

Zodat we weer weten:

“Ik hoef geen verbinding te zoeken met de natuur, want ik bén de natuur”

Danser John Kayongo in de serie Heilige Natuur; trouw 21-03-2023

Meer inspiratie?

Genoeg inspiratie opgedaan?

Vragen?