de vreugde van jouw eigen Wijze leven

Misschien herken je dit wel: je komt in een nieuwe situatie of je maakt kennis met iemand en je krijgt een heel ongemakkelijk gevoel. Je zou zeggen – vreemd, want het is een nieuwe situatie en/of een nieuwe ontmoeting.

Het is echter niet vreemd, maar het is zoals ons lichaam, brein en zenuwstelsel werkt. Wanneer je vervelende ervaringen mee hebt gemaakt die je niet goed kon verwerken en waar je niet bij weg kon, dan heeft dit vaak sporen in je lichaam en geest nagelaten. Ons denken is heel creatief en kan zorgen dat we dingen vergeten, of dat we het verhaal veranderen. Waardoor het minder pijnlijk is om met ons mee te dragen. Dit wegstoppen of verdringen is een heel fijn mechanisme, zeker wanneer je op dat moment niet in staat bent om er iets aan te veranderen.

Maar het wil niet zeggen dat het weg is. In ons onderbewuste en in ons lichaam is de ervaring opgeslagen. En het blijft ons beïnvloeden in alle nieuwe situaties. Wanneer ons systeem iets in de situatie of in de persoon lijkt te herkennen van die eerder ervaring die niet prettig was, dat zegt je systeem direct: onveilig. En jij ervaart dit als een vervelend gevoel, het kan zijn dat het bijvoorbeeld voelt als pijn in je buik, of dat je minder goed kunt ademen. De nieuwe ervaring voelt door deze pijn in je buik of het moeilijk kunnen ademen ook niet fijn.

Op deze manier beïnvloeden eerdere ervaringen, die we vaak al lang zijn vergeten, ons huidige leven. Zolang we moeilijke ervaringen niet verwerkt en in onszelf opgelost hebben, blijft het vanuit ons onderbewuste steeds een beetje meespelen. Dat stukje pijn laat zich eigenlijk elke keer een beetje voelen, dus er is een herhaling aan pijnervaring.

Vandaar dat we soms helemaal niet blij zijn met ons lichaam en kunnen we haar niet goed voelen of aanraken. Want elke keer raken we dan ook die oude pijn aan en voelen we weer die spanning. Dan is het moeilijk om je lichaam te vertrouwen en al helemaal niet om naar haar te luisteren.

Betekent dit dat je altijd maar deze momenten moet blijven herhalen? Néé, gelukkig niet. Je kan leren om de signalen van je lichaam heel goed te voelen. Je voelt iets en kan je even afvragen of het gevoel klopt bij de ervaring. Stel dat je dus in een situatie bent waar je je niet fijn voelt, observeer dan in jezelf wat er niet klopt. Kijk even of het inderdaad klopt of het onprettig is om daar te zijn. Is dit echt zo, zorg dan dat je uit de situatie komt. Is het zo dat het echt wel prima is, sta dan de gevoelens toe en vertel je lichaam dat je het voelt maar dat het oké is om daar te zijn. Haal bewust rustig adem, ga even rustig zitten en voel wat je nodig hebt om het daar goed te hebben.

Wanneer je thuis bent en in een rustige situatie kun je alles nog eens even terug halen. Nodig het gevoel dat je had uit en onderzoek het eens wat beter. Leg bijvoorbeeld je hand op je buik als het gevoel daar waarneembaar was. Laat je hand rustig liggen en ga eens andere zintuigen gebruiken om het verder te onderzoeken. Stel maar eens voor dat je eraan ruikt, of kijkt welke kleur erbij past. Als je spanning op voelt komen blijf dan rustig ademhalen en weet dat het een herinnering is die zich even opnieuw laat beleven. Wees niet bang, je bent in een veilige omgeving – het is niet meer als toen. Als je spanning in je hoofd voelt kijk of je wat kunt neuriën of klank maken. Ontspan je kaken. Als je het gevoel hebt toegelaten zover als je kon, beweeg je lichaam dan even. Rek en strek, schud met armen en/of benen; voel wat fijn is om te doen. Zo kan je jezelf helpen om oude ervaringen los te laten; het geeft meer ruimte en maakt energie vrij. Je wordt er dus alleen maar beter van.

Omdat je lichaam en je denken zoveel samenwerken kun je beide gebruiken om te helen. Wanneer je negatieve gedachten hebt kun je onderzoeken waarom je eigenlijk zo denkt en je kunt er daarna voor kiezen of je dit over jezelf blijft denken, óf je onderzoekt waar deze gedachten in jou op gebaseerd zijn. Waar komen ze vandaan, kloppen ze nog wel?

Wanneer je veel moeilijke ervaringen in je leven hebt mee gemaakt kan het soms lijken alsof het nooit zal veranderen. Maar dat is niet zo – het kan wel degelijk veranderen. Stapje voor stapje, kan je jezelf losmaken van deze oude ervaringen. Je mag ervoor kiezen om het niet meer langer met je mee te dragen. Laat de wijsheid van je lichaam je helpen door je steeds te vertellen waar het nog pijn doet. Vertrouw haar, ze heeft het beste met je voor. Ze helpt jou om je vrij te maken van oude ballast.

Je hoeft het ook niet alleen te doen. Reik uit naar anderen. Ook ik ben er voor je als je hierin wat ondersteuning kunt gebruiken.

Meer inspiratie?

Genoeg inspiratie opgedaan?

Vragen?