de vreugde van jouw eigen Wijze leven

“Ik vertrouw op mijn gevoel” – als iemand dit zegt voel je de ene keer de oprechtheid in hetgeen gezegd wordt en soms lijkt het een smoes om iets niet te hoeven doen.

Ook voor jezelf is het soms lastig om te herkennen wat je gevoel je nu vertelt en of dit wel goed is om te volgen. Laten we het eens iets verder onderzoeken.

Systeem om ons veilig te houden.

Wikipedia omschrijft gevoel als een innerlijke beleving van een bepaalde gebeurtenis ( positief of negatief). Dus iemand zegt iets, of doet iets, of je ziet iets gebeuren en dat geeft jou een bepaald gevoel. Iemand anders krijgt een heel ander gevoel bij dezelfde situatie, dus er is iets in jouzelf dat maakt dat dit gevoel bij je opgewekt wordt.

Dit komt omdat alles dat we waarnemen raakt ook eerdere ervaringen in ons. In onze onbewuste geest zitten alle ervaringen van ons leven opgeslagen. En niet alleen van jouzelf, je hebt ook ervaringen overgedragen gekregen van je ouders en je voorouders. Je hebt dus eigenlijk een enorme databank aan informatie in je..

Het autonome zenuwstelsel en ons brein hebben door de eeuwen heen een soort snelwegen ontwikkelt om  supersnel situaties te herkennen om zo te voorkomen dat we in moeilijkheden komen.  Taak van dit systeem is om ons veilig te houden, te overleven. Het is niet bedoelt om ons te ontwikkelen, te groeien of te veranderen. Het is vooral gebaseerd op angst.

De belangrijkste zenuw in dit systeem is de nervus vagus, het is de langste zenuw die loopt vanuit de hersenen naar al onze organen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor de glimlach als we ons blij voelen, tranen als we verdrietig zijn en spanning in de buik  bij onzekerheden.

Wanneer je een beslissing moet nemen of je iets wel of niet gaat doen, dan kan het zijn dat dit systeem je het signaal geeft: niet doen – niet veilig, hou het bij het oude bekende. Dit gevoel kan heel misleidend zijn en je ook behoorlijk voor de gek houden. Zo kan ik mensen tegen komen en er direct een naar of juist een heel fijn gevoel bij hebben, zonder dat ik die persoon ooit gezien of gesproken heb. Je kan je dus afvragen of het dan klopt als ik  puur vanuit dit gevoel reageer op die persoon.

Ook binnen relaties zien we hier veel onaangename gevolgen van terug; veel emotionele reacties zijn hierop gebaseerd. Evenals bij verslavingen en discriminatie. “Je gevoel volgend” klopt dus niet altijd.

Maar wat dan wel?

We kunnen het gevoel zoals boven beschreven serieus nemen om te zorgen voor onze veiligheid. Maar er is méér nodig. Wanneer we een gevoel waarnemen kunnen we als het ware een stapje terug doen in onszelf en het gevoel onderzoeken.

Is het waar in het hier en nu, of zit er een laagje “oude ervaringen” aan gekoppeld? We kunnen ons er vrij van maken zodat er waarheid ontstaat. 

Maar ik zou graag een laagje dieper gaan en ons nog meer naar binnen richten. Zodat we ons afstemmen op onze bron of kern, die alle lagen in ons verbind en samenvalt met Universele Liefde.

Jouw eigen Wijze Vrouw’

Deze staat van zijn voelt voor mij als zuiver en stil. Het babbelt niet, het is neutraal, het is een waarneming in mezelf waardoor ik op dat moment precies weet wat ik moet doen of het geeft me inzicht in de situatie.

Het is verbindend, sluit anderen niet uit en het kwetst anderen niet. Voor mij is dit ‘mijn eigen Wijze Vrouw’.

Wanneer we ons hierop afstemmen krijgen we  informatie en antwoorden die op dát moment goed voor ons zijn.  Dan voelen we dat we meer zijn dan alleen ons lichaam, meer dan onze angst en vinden we kracht en de mogelijkheid om voorbij de angst en oude overtuigingen te komen.

Dan gaan we nieuwe ervaringen opdoen; we worden ruimer in ons denken, krijgen meer inzicht en kunnen meer hebben en verdragen. Zowel van onszelf alsook van anderen.

Wijsheid maakt zeker gebruik van ons gevoel; via het gevoel krijgen we feedback of aansporing. Soms doe je iets en dan weet je: ah, dit is niet oké wat ik doe.  Of: ja, dit voelt oké, dit is de juiste beslissing. Het geeft je aansporing in het moment, dus is het fijn om in contact te blijven.

Het laat jou voelen in hoeverre jij op het juiste spoor van je leven zit. Het vertelt níets over de ander, dat is ook niet nodig omdat een ieder haar eigen wijsheid in zich heeft.

Het zet je niet alleen aan om aardig te zijn; het is ook krachtig in het stellen van grenzen. Het is echter niet gericht om anderen uit te sluiten of te beschadigen.

Jouw eigen Wijze Vrouw als kompas

Deze eigen Wijsheid is in mijn beleving het beste kompas om op te vertrouwen in je leven.  Het is de verbinding tussen je lichaam; je buik, je hart, je brein én je zielsverlangen waarmee je naar de aarde bent gekomen.

Het helpt je om beslissingen te nemen zodat je jouw zielsverlangen kunt verwezenlijken. Het helpt je niet alleen om veilig te zijn, maar het brengt je ook die ervaringen die je nodig hebt om je te ontwikkelen en te groeien.

Het kan je dus ook ervaringen brengen die moeilijk zijn, zodat je moediger kunt worden.  Of verdrietige ervaringen zodat je meer compassie kunt ontwikkelen.

We zijn hier op aarde, ieder met een eigen ‘missie’ om te ervaren en steeds meer samen te vallen met wie je echt bent.  

Nu begrijp je ook dat jij een andere weg te volgen hebt als iemand anders.  Advies of raad van een ander kan je inspireren maar het is niet handig om zomaar te volgen.

Om je goed te voelen en de juiste stappen te zetten is het nodig om je open te stellen voor  jouw eigen Wijze Vrouw.  

Hoe stel je je open?

Omdat het een staat van zijn is in jezelf, kan je je er gewoon op afstemmen. Richt je aandacht naar binnen en erken dat je een bron in jezelf hebt die onvoorwaardelijke Liefde is. Praat ermee, zing ermee, dans ermee. Je vindt hierin vast je eigen manier.

Wees je bewust dat je universele Liefde bent in een lichaam. En zo ervaringen op doet. Dit zijn zowel goede als slechte ervaringen, in deze dualiteit is dit hoe we leren, ontwikkelen en ons herinneren wie we zijn.

Mij helpt het om mezelf tot rust te brengen en rustig adem te halen. Ik breng mijn aandacht naar mijn hart en maak mijn hart met elke ademhaling zachter. Net zolang tot ik een glimlach op mijn gezicht voel komen.

Dan breng ik mijn aandacht naar mijn buik en maak mijn buik zachter, net zolang tot ik daar rust en vertrouwen voel.

Ik ga naar mijn voeten en maak mijn voeten zachter en stel me voor dat mijn voeten zich openen zodat ze nog beter contact met de aarde kunnen maken.

Daarna ga ik met mijn aandacht naar mijn handen en maak ze zachter en stel ik me voor dat ze zich openen om te ontvangen.

Tenslotte stem ik me af op mijn ziel en nodig ik het verlangen uit waarmee ik naar de aarde ben gekomen.

Leg je vraag of datgene waar je mee zit neer in dit veld. Vertrouw erop dat het antwoord naar je toe komt. Soms is het er direct, soms ervaar je dit later maar het zal komen.

Het kan als een sensatie komen, een beeld. Het kan zijn dat je later opeens iets leest wat helemaal klopt, of het is gewoon een instant weten – het is er gewoon. Vertrouw het maar.

Ben je geïnspireerd door dit artikel of heb je vragen – ik vind het fijn om van je te horen: hermiene@vrouw-en-wijs.nl

Ken jij andere vrouwen die ook geïnteresseerd zijn in de informatie die ik deel? Deel mijn facebook pagina Vrouw en Wijs of breng ze op de hoogte van mijn nieuwsbrief. Ik ben daar blij mee!

Meer inspiratie?

Genoeg inspiratie opgedaan?

Vragen?